Yapay zeka (AI), insanlar gibi düşünmeye ve hareketlerini taklit etmeye programlanmış makinelerde insan zekasının simülasyonunu ifade eder. Bu terim, öğrenme ve problem çözme gibi insan zihniyle ilişkili özellikler sergileyen herhangi bir makineye de uygulanabilir.
İçindekiler Tablosu
ToggleYapay zekanın ideal özelliği, belirli bir hedefe ulaşma şansı en yüksek olan eylemleri rasyonelleştirme ve gerçekleştirme yeteneğidir. Yapay zekanın bir alt kümesi, bilgisayar programlarının insanlar tarafından yardım edilmeden yeni verilerden otomatik olarak öğrenebileceği ve yeni verilere uyum sağlayabileceği kavramına atıfta bulunan makine öğrenimidir (ML). Derin öğrenme teknikleri, metin, resim veya video gibi büyük miktarda yapılandırılmamış verinin emilmesi yoluyla bu otomatik öğrenmeyi sağlar.
ÖNEMLİ ÇIKARIMLAR
- Yapay zeka (AI), makinelerde insan zekasının simülasyonunu veya yakınlaştırılmasını ifade eder.
- Yapay zekanın amaçları arasında bilgisayar destekli öğrenme, muhakeme ve algılama yer alır.
- Yapay zeka bugün finanstan sağlık hizmetlerine kadar farklı endüstrilerde kullanılıyor.
- Zayıf AI, basit ve tek görev odaklı olma eğilimindedir, güçlü AI ise daha karmaşık ve insan benzeri görevleri yerine getirir.
- Bazı eleştirmenler, gelişmiş AI’nın kapsamlı kullanımının toplum üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğinden korkuyor.
Yapay Zekayı (AI) Anlamak
Çoğu insan yapay zeka terimini duyduğunda aklına ilk gelen şey robotlardır . Bunun nedeni, büyük bütçeli filmlerin ve romanların, Dünya’yı alt üst eden insan benzeri makineler hakkında hikayeler örmesidir. Ama hiçbir şey gerçeklerden daha uzak olamaz.
Yapay zeka, insan zekasının bir makinenin kolayca taklit edebileceği ve en basitinden daha karmaşık olanlara kadar görevleri yerine getirebileceği şekilde tanımlanabileceği ilkesine dayanmaktadır. Yapay zekanın amaçları, insan bilişsel aktivitesini taklit etmeyi içerir. Alandaki araştırmacılar ve geliştiriciler, somut olarak tanımlanabilecekleri ölçüde, öğrenme, akıl yürütme ve algılama gibi etkinlikleri taklit etmede şaşırtıcı derecede hızlı adımlar atıyorlar. Bazıları, yenilikçilerin yakında insanların herhangi bir konuyu öğrenme veya akıl yürütme kapasitesini aşan sistemler geliştirebileceklerine inanıyor. Ancak diğerleri şüpheci kalır, çünkü tüm bilişsel faaliyetler insan deneyimine tabi olan değer yargılarıyla bağlanmıştır.
AI, birçok farklı sektöre fayda sağlamak için sürekli olarak gelişmektedir. Makineler, matematik, bilgisayar bilimi, dilbilim, psikoloji ve daha fazlasını temel alan disiplinler arası bir yaklaşım kullanılarak kablolanmıştır.
Yapay Zeka Uygulamaları
Yapay zeka uygulamaları sonsuzdur. Teknoloji birçok farklı sektör ve endüstriye uygulanabilir. Yapay zeka, sağlık sektöründe ilaçları dozlamak ve belirli hastalara özel farklı tedaviler yapmak ve ameliyathanedeki cerrahi prosedürlere yardımcı olmak için test edilmekte ve kullanılmaktadır.
Yapay zekaya sahip diğer makine örnekleri arasında satranç oynayan bilgisayarlar ve sürücüsüz arabalar sayılabilir . Her eylem nihai sonucu etkileyeceğinden, bu makinelerin her biri, yaptıkları herhangi bir eylemin sonuçlarını tartmalıdır. Satrançta sonuç, oyunu kazanmaktır. Kendi kendini süren arabalar için, bilgisayar sistemi tüm harici verileri hesaba katmalı ve çarpışmayı önleyecek şekilde hareket edecek şekilde hesaplamalıdır.
Yapay zekanın , olağandışı banka kartı kullanımı ve büyük hesap mevduatları gibi bankacılık ve finanstaki faaliyetleri tespit etmek ve işaretlemek için kullanıldığı finans sektöründe de uygulamaları vardır ve bunların tümü bir bankanın dolandırıcılık departmanına yardımcı olur. AI uygulamaları da ticareti kolaylaştırmak ve kolaylaştırmak için kullanılıyor. Bu, menkul kıymetlerin arzını, talebini ve fiyatlandırmasını tahmin etmeyi kolaylaştırarak yapılır.
Yapay Zeka Türleri
Yapay zeka iki farklı kategoriye ayrılabilir: zayıf ve güçlü. Zayıf yapay zeka , belirli bir işi gerçekleştirmek için tasarlanmış bir sistemi bünyesinde barındırır. Zayıf AI sistemleri, yukarıdan satranç örneği gibi video oyunlarını ve Amazon’un Alexa’sı ve Apple’ın Siri’si gibi kişisel asistanları içerir. Asistana bir soru soruyorsunuz ve o sizin için cevaplıyor.
Güçlü yapay zeka sistemleri, insana benzeyen görevleri yerine getiren sistemlerdir. Bunlar daha karmaşık ve karmaşık sistemler olma eğilimindedir. Bir kişinin müdahalesine gerek kalmadan problem çözmeleri gerekebilecek durumları ele almak üzere programlanmıştır. Bu tür sistemler, sürücüsüz arabalar gibi uygulamalarda veya hastane ameliyathanelerinde bulunabilir.
Özel Hususlar
Yapay zeka, başlangıcından bu yana hem bilim adamları hem de halk tarafından inceleme altına alındı. Ortak bir tema, makinelerin o kadar çok gelişeceği ve insanların ayak uyduramayacağı ve kendilerini katlanarak yeniden tasarlayarak kendi başlarına kalkacakları fikridir.
Bir diğeri, makinelerin insanların mahremiyetini kırabilmesi ve hatta silahlandırılabilmesi. Diğer argümanlar, yapay zekanın etiğini ve robotlar gibi akıllı sistemlerin insanlarla aynı haklara sahip olup olmayacağını tartışıyor.
Kendi kendini süren arabalar, makineleri mümkün olan en düşük risk ve en az zayiat için tasarlanma eğiliminde olduğundan oldukça tartışmalı olmuştur. Aynı anda bir kişiyle çarpışma senaryosu sunulsa, bu arabalar en az hasara neden olacak seçeneği hesaplayacaktı.
Birçok insanın yapay zeka ile ilgili bir diğer tartışmalı konu, insan istihdamını nasıl etkileyebileceğidir. Akıllı makinelerin kullanımı yoluyla belirli işleri otomatikleştirmeye çalışan birçok sektörle birlikte , insanların işgücünden atılacağına dair bir endişe var. Kendi kendini süren arabalar, taksilere ve araba paylaşım programlarına olan ihtiyacı ortadan kaldırabilirken, üreticiler insan emeğini kolayca makinelerle değiştirerek insanların becerilerini eski haline getirebilir.
Yapay Zeka Çeşitleri Nelerdir?
Yapay zeka dört tipten birine kategorize edilebilir.
- Reaktif AI , bir dizi girdiye dayalı olarak çıktıları optimize etmek için algoritmalar kullanır. Örneğin satranç oynayan yapay zekalar, oyunu kazanmak için en iyi stratejiyi optimize eden reaktif sistemlerdir. Reaktif AI, oldukça statik olma eğilimindedir, yeni durumlara öğrenemez veya uyum sağlayamaz. Böylece, aynı girdiler verildiğinde aynı çıktıyı üretecektir.
- Sınırlı bellekli yapay zeka , geçmiş deneyimlere uyum sağlayabilir veya yeni gözlemlere veya verilere dayanarak kendini güncelleyebilir. Çoğu zaman, güncelleme miktarı sınırlıdır (dolayısıyla adı) ve belleğin uzunluğu nispeten kısadır. Örneğin, otonom araçlar “yolu okuyabilir” ve yeni durumlara uyum sağlayabilir, hatta geçmiş deneyimlerden “öğrenebilir”.
- Zihin teorisi yapay zekası tamamen uyarlanabilir ve geçmiş deneyimleri öğrenme ve saklama konusunda kapsamlı bir yeteneğe sahiptir. Bu yapay zeka türleri arasında Turing Testini geçebilen ve bir kişiyi yapay zekanın bir insan olduğuna inandıran gelişmiş sohbet botları bulunur. Gelişmiş ve etkileyici olsalar da, bu yapay zekalar kendilerinin farkında değiller.
- Kendini tanıyan yapay zeka , adından da anlaşılacağı gibi, duyarlı hale gelir ve kendi varlığının farkına varır. Hâlâ bilim kurgu alanında olan bazı uzmanlar, bir yapay zekanın asla bilinçli veya “canlı” olmayacağına inanıyor.
AI, günümüzde çeşitli düzeylerde gelişmişlik ile bir dizi uygulamada yaygın olarak kullanılmaktadır. Web sitelerinde veya akıllı hoparlörler (örneğin, Alexa veya Siri) şeklinde görünen sohbet robotları gibi, bir sonraki beğenebileceğinizi öneren öneri algoritmaları popüler AI uygulamalarıdır. AI, hava durumu ve finansal tahminler açısından tahminler yapmak, üretim süreçlerini kolaylaştırmak ve çeşitli gereksiz bilişsel emek biçimlerini (örneğin, vergi muhasebesi veya düzenleme) azaltmak için kullanılır. AI ayrıca oyun oynamak, otonom araçları çalıştırmak, dili işlemek ve çok, çok daha fazlası için kullanılır.
Dahası için blog sayfamızı ziyaret edin.